Skip to main content

Brandveiligheid ontmoet esthetiek: de kracht van brandwerende schuifdeuren

Binnen de architectuurwereld is veiligheid net zo belangrijk als esthetiek. De eisen van het Bouwbesluit zetten de – hoge – standaard voor een veilige omgeving, ook als het gaat om brandveiligheid. Maar hoe kun je die essentiële veiligheidsnormen naadloos integreren in een ontwerp, zonder daarbij in te boeten op stijl en ruimtelijke efficiëntie? In deze blog vertelt Erwin Verbeek, hoofd calculatie bij Plooijer Toegangstechnologieën, waarom brandwerende schuifdeuren een innovatieve oplossing bieden.

Waarborgen van een brandscheiding

Het Bouwbesluit vereist dat constructieonderdelen van gebouwen voldoen aan specifieke veiligheidsnormen om zo de verspreiding van brand te minimaliseren en mensen veilig via de vluchtroute te kunnen evacueren. Elk ontwerp moet rekening houden met deze normen. De brandwerende deuren van Plooijer kunnen helpen om aan deze strikte eisen van het Bouwbesluit te voldoen.

Van ruimtebesparende schuifdeur naar veilige brandscheiding

Het unieke aan onze brandwerende schuifdeuren is dat ze, wanneer blootgesteld aan vuur, functioneren als een veilige en effectieve brandscheiding. Dat maakt dat het vuur niet kan overslaan naar andere delen van het gebouw. De duur varieert van 30 tot 120 minuten, afhankelijk van de specifieke eisen van de eigenaar.

Ruimtebesparend en aantrekkelijk

Een ander voordeel van brandwerende schuifdeuren, boven bijvoorbeeld een draaideur, is de ruimtebesparing. Dat maakt ze een ideale keuze voor toegangen waar bewegingsvrijheid en openheid cruciaal zijn, zoals de entree van winkels, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen. Je kunt ze – naar keuze – met een knop, een kaartlezer of een radarsensor openen en hebben geen beperkingen zoals geleiderails, wat ze heel praktisch maakt en zorgt voor een maximale opening die een onbelemmerde beweging van mensen en goederen mogelijk maakt. Tenslotte zijn onze brandwerende schuifdeuren niet alleen functioneel en getest en gecertificeerd om maximale veiligheid te bieden, ze zijn ook aantrekkelijk. Al naar gelang de wensen, kunnen we ze op diverse manieren vormgeven: met stijlen en regels om specifieke patronen te creëren, gevuld met glas of voorzien van dichte panelen en ze zijn leverbaar in alle kleuren. Zo passen ze naadloos binnen elk bouwontwerp.

Ontwikkelingen

Natuurlijk zitten we niet stil bij Plooijer. Op dit moment werken we aan een nieuwe productlijn die zal voldoen aan de nieuwste normen voor rookwerendheid. We richten ons ook op esthetische ontwikkelingen voor een echte high-end uitstraling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontwerpen van nog slankere profielen. Al onze schuifdeuren werken in principe met een automatisch schuifdeurmechanisme, maar we onderzoeken de mogelijkheid handmatige bediening optioneel te maken. In het geval van brand zullen de deuren natuurlijk weer automatisch sluiten. Zo blijft de veiligheid altijd gewaarborgd, zonder in te leveren op het gebruiksgemak en de veelzijdigheid van onze ontwerpen.

Het belang van certificering en testen

Voor de veiligheid en betrouwbaarheid van brandwerende schuifdeuren is certificering volgens de brandklassen van het Bouwbesluit onmisbaar. Gecertificeerde deuren garanderen dat ze voldoen aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitsstandaarden, getest onder strenge voorwaarden.

Een kijkje in de praktijk: het Amphia Ziekenhuis

Een recent voorbeeld waar onze brandwerende schuifdeuren een glansrol speelden, is het Amphia Ziekenhuis. Hier bieden ze de perfecte balans tussen ruimte-efficiëntie, veiligheid en hygiëne. Ze vergemakkelijken het transport van bedden en apparatuur en voldoen aan de hoogste brandveiligheidseisen.

Meer weten? Geïnteresseerd in hoe brandwerende schuifdeuren van Plooijer bijdragen aan jouw project, zowel op het vlak van veiligheid als esthetiek? Neem contact op om een keer te sparren met een van onze specialisten. Samen vinden we het perfecte evenwicht tussen vormgeving en functionele eisen. Wil je op de hoogte blijven van onze mooie projecten en innovatieve oplossingen? Volg dan onze LinkedIn-pagina.